Coronavirus: de Dag van de Ambachten wisselt van gedaante

De huidige coronacrisis maakt het noodzakelijk om fysieke contacten drastisch te verminderen. Het is daardoor niet mogelijk om evenementen te organiseren die een groot aantal mensen samenbrengen. Daarom wisselt de Dag van de Ambachten, die het werk van onze ambachtslieden belicht, dit jaar van gedaante en wordt hij de Maand van de Ambachten.

De coronacrisis heeft veel mensen doen teruggrijpen naar lokale productie en toonde dat de consument belang hecht aan kwaliteitsvolle producten. De crisis heeft onze handelaars in het algemeen en onze ambachtslieden in het bijzonder hard getroffen. Het is daarom meer dan ooit noodzakelijk om hen te steunen.

Laten we samen de lokale economie ondersteunen 

Ontdek de erkende ambachtslieden uit uw buurt en bestel hun producten online. Door de coronamaatregelen kunt u ze momenteel ter plaatse afhalen of bij u thuis laten leveren. Zo consumeert u lokaal én ondersteunt u vakmensen tijdens deze ongeziene crisis.

Onze ambachtslui hebben allemaal talent en gouden handen. Laten we hen samen steunen en zo de lokale economie een duwtje in de rug geven!

Sinds 2006 organiseert de FOD Economie, met de steun van de Minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s en Landbouw, de Dag van de Ambachten. Het evenement zet het werk van honderden ambachtslieden in België in de kijker. Met dat initiatief willen we : 

  • de soms eeuwenoude kennis doen voortleven;
  • professionelen ondersteunen die zich bezighouden met werk dat intellectuele input en een vermogen tot permanente innovatie vraagt;
  • jongeren bewust maken van de mogelijkheden in de ambachten;
  • erfgoed behouden waarop lokale en regionale gemeenschappen trots zijn;
  • een nichebedrijf ontwikkelen dat een rol speelt in de dynamiek van de Belgische economie

Sinds 2018 kunnen enkel nog erkende ambachtslui deelnemen aan de Dag van de Ambachten. Die wettelijke erkenning gebeurt door de Ambachtencommissie of de Raad voor de Ambachten van de FOD Economie en erkent het authentieke karakter van hun activiteit, het manuele aspect van hun werk en hun vakmanschap. Dankzij het logo van de wettelijke erkenning, kunnen de erkende ambachtslieden rekenen op een grotere zichtbaarheid bij het publiek.

Vandaag hebben meer dan 1.500 ambachtslieden in heel België een wettelijke erkenning. Ze zijn opgenomen in het register van ambachtslieden.

U kan hier de lijst van de deelnemende ambachtslui in uw buurt bekijken